Održana književna večer i otvorena izložba posvećena Adilu Zulfikarpašiću

Veče posvećeno Adilu Zulfikarpašiću, u okviru predstavljanja Bošnjačkog Instituta u Tuzli, održano je sinoć, 02.novembra, 2023.godine, u punoj sali Kuće i ateljea Ismeta Mujezinovića, uz promociju izdanja ‘Put u Foču’ Adila Zulfikarpašića i ‘Bibliografija Adila Zulfikarpašića’ Narcise Puljek – Bubrić.

Književno – izložbeno veče otvorio je prof.dr.Izet Šabotić, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli i izvršni direktor Centra za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, u ulozi moderatora programa, te riječ dao Amini Rizvanbegović Đuvić v.d. direktorice Bošnjačkog Instituta.Gđa Đuvić je govorila o životu i anegdotama iz života velikana Zulfikarpašića, osvrćući se na njegov odnos sa tuzlanskim umjetnicima poput Mevludina Ekmečića, čiju su izložbu prije nekoliko godina organizirali Centar za kulturu Tuzla i Bošnjački institut fondacija Adila Zulfikarpašića. Spomenula je naravno i velikog Ismeta te izrazila posebno zadovoljstvo što je ovo veče organizirano u kući Ismeta Mujezinovića prijatelja i istomišljenika Adila Zulfikarpašića.

Prisutnima se obratio i gospodin Zijad Lugavić, Gradonačelnik Grada Tuzla, a program je nastavljen predstavljanjem knjiga ‘Puta u Foču’ autora Adila Zulfikarpašića i ‘Bibliografija Adila Zulfikarpašića’ autorice Narcise Puljek Bubrić, o kojima su govorili dr.Safet Bandžović, ispred Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i prof.dr. Lejla Kodrić Zaimović, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu te autorica bibliografije Narcisa Puljek Bubrić.

Direktorica Bošnjačkog Instituta, fondacije Adila Zulfikarpašića, Amina Ruzvanbegović Đuvić, je poklonila dva izdanja knjiga bošnjačkog instituta direktoru Centra za kulturu Tuzla prof.dr. Edinu Jahiću, a kompletan sadržaj upotpunio je Gradski vokalni ansambl Tuzlanke prigodnim muzičkim programom.

Izložbu su organizovali Centar za kulturu Tuzla i Bošnjački institut fondacija Adila Zulfikarpašića, a ostaje otvorena do 12.11.2023.godine, te se može pogledati svakim radnim danom od 09:00 do 16.00 sati, a za sve vanredne grupne posjete možete se obratiti na broj telefona 035 / 276 – 150.

Centar za kulturu Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*