EP BiH: Rudnik uglja Kreka tokom oktobra proizveo 20 posto više uglja u odnosu na septembar

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) su saopćili da je Rudnik uglja Kreka tokom oktobra proizveli 120.000 tona uglja, što je 20.000 tona ili 20 posto više u odnosu na septembar. Rast proizvodnje očekuje se i u narednom periodu.

Trendom rasta proizvodnje stvaraju se uslovi za, kako su naveli, redovno izmirivanje obaveza rudnika, posebno kada je u pitanju isplata bruto plata radnika.

Nova uprava Rudnika uglja Kreka na čelu s direktorom Elnurom Dizdarevićem predstavila je postignute rezultate predstavnicima Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine, vladajućeg društva Koncerna – EP BiH, predstavnicima i rukovodstvu sindikata rudnika.

Učesnici sastanka u Tuzli iskazali su, kako su naveli u EP BiH, podršku rukovodstvu Rudnika i aktivnostima koje se poduzimaju u cilju postizanja boljih proizvodnih rezultata i izrazili spremnost za nastavak saradnje na poboljšanju uslova rada, ostvarenju planiranih proizvodnih rezultata, poštivanju i ispunjavanju prava radnika, ali i obaveza radnika Rudnika prema ostvarenju proizvodnih rezultata.

Učesnici sastanka definisali su i cilj da Rudnik uglja Kreka u narednih pola godine dostignu proizvodnju u količini 150.000 tona, što bi omogućilo, kako su ocijenili, stabilno funkcionisanje Rudnika te dovoljne količine uglja za rad Termoelektrane Tuzla. Predstavnici Sindikata su tokom sastanka izrazili zadovoljstvo dosadašnjom radom i saradnjom s EP BiH i rukovodstvom Rudnika, saopćili su iz EP BiH.

Podsjećamo, ranije su u EP BiH kao osnovni razlog za negativno poslovanje ovog preduzeća u ovoj godini istakli smanjenje isporuka uglja iz rudnika Koncerna EP BiH. Finansijski gubitak ovog preduzeća iznosi više od 50 miliona KM.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*