VTKBiH – Nije bilo primjedbi bh. privrednika zbog uvedenih kontrola unutar Šengenskog prostora

Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine još nije zaprimila bilo kakvu primjedbu zbog uvedenih kontrola na graničnim prelazima između država članica Evropske unije, potvrđeno je Feni iz te komore.

Prema informacijama koje su dobili od prevoznika, nema zadržavanja unutar Evropske unije koje bi imalo značajniji uticaj na obavljanje prevoza.

Iz VTKBiH navode da problem i dalje predstavlja zadržavanje na graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Dodaju da je i prije uvođenja pojačanih policijskih kontrola na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske, kao i između Italije i Slovenije, procijenjeno da će to biti selektivna kontrola i da neće stvoriti velike zastoje.

Iz VTKBiH ističu da ukoliko se te mjere ne prošire po sadržaju i obimu, ne bi trebalo da imaju bitan utjecaj na privredne aktivnosti.

  • Bilo bi daleko važnije da se fokusiramo na eliminisanje zastoja na našim graničnim prelazima i ubrzanje protoka vozila, jer je to pitanje koje itekako utiče na blagovremenost i funkcionisanje lanaca isporuke – tvrde iz VTK.

Slovenija je 20. oktobra uvela kontrolu granica s Hrvatskom i Mađarskom, nakon što je Italija učinila isto na granici sa Slovenijom.

Austrija od 2015. provodi kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, a krajem oktobra je obavijestila Evropsku komisiju o novom produženju tih kontrola do 11. maja naredne godine.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*