Predstavnici sindikata: Povećanje cijene struje za privredu negativno utiče na status radnika

Predstavnici sindikata iz realnog sektora u Federaciji BiH /FBiH/ upozoravaju da bi se najavljeno povećanje cijena električne energije za privredu moglo negativno odraziti na status radnika u ovom entitetu, saopšteno je iz industrijskih sindikata.

Iz sindikata šumarstva, prerade drveta i papira, građevinarstva i industrije građevinskog materijala, hemije i nemetala, tekstila, kože, obuće i gume, te metalaca naglašavaju da bi povećanje cijena električne energije za privredna društva nužno dovelo do povećanja cijena hrane, ali i svih drugih roba i usluga.

“Poučeni lošim iskustvima iz prošlosti, upozoravamo da se povećanje cijena električne energije za privredna društva uvijek negativno odrazi na radnike, na način da smanjenje privrednih aktivnosti dovodi do otkaza ugovora o radu, smanjenja plata i ugrožavanja životnog standarda radnika i građana“, upozoravaju iz sindikata.

Predstavnici industrijskih sindikata ističu da bi naknadno moglo doći i do povećanja cijena električne energije za domaćinstava, ako ne do kraja tekuće godine, onda se to može očekivati u narednoj godini.

“Svjetska kriza izazvana ratovima u Ukrajni i na Bliskom istoku značajno utiče na većinu privrednih aktivnosti u FBiH. Značajno smanjenje broja radnih mjesta u industrijskom sektoru osjetno je već od sredine prošle godine, upravo iz razloga što je većina industrijskog sektora izvozno orijentisana”, pojašnjava se u saopštenju.

Sindikati iz realnog sektora traže od Vlade FBiH da donese mjere koje će onemogućiti povećanje cijena električne energije za privredu, odnosno donese mjere kojima će se zaštiti privreda, radnici u industrijskim sektorima i građani u ovom entitetu.

Industrijski sindikati traže od vlasti da više računa povedu o realnom sektoru i njegovim radnicima koji stvaraju nove vrijednosti i pune budžetske i vanbudžetske fondove.

Sindikati ponovo ukazuju i na potrebu hitnog rasterećenja cijene rada, donošenjem seta zakona kojim će se omogućiti povećanje plata radnika.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*