(FOTO) Novi broj časopisa “Bosniaca” promovisan u NUB “Derviš Sušić” Tuzla

Novi broj časopisa Bosniaca (br. 27) promovisan je danas u sali NUB “Derviš Sušić” Tuzla. Prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik časopisa i direktor Nacionalnee biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina.

Prvobitna ideja pokretanja ovog časopisa nastala je kao reakcija na spaljivanje Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine 25/26. avugsta 1992. godine. Potreba da se akademskoj, stručnoj i široj zajednici, znanstveno utemeljienim argumentima, objasne društvena dešavanja uništenja institucije od državnog i kulturno.nacionalnog značaja, dovela je do nastanka i profiliranja ovog časopisa.

Mr. Adisa Žero iz NUB BiH, kao urednica časopisa, osvrnula se na uredničku politiku, uslove koje svaki rad mora da ispuni da bi se našao u ovoj publikaciji, a naglssila je značaj postojanja Bosniace i kroz brojne baze kao što su World of Science, EBSCO, CEEOL, a posebno Scopus.

Sutra u 10 sati u NUB “Derviš Sušić” Tuzla održat će se stručno predavanje i edukacija za bibliotekare, saopćeno je iz NUB “Derviš Sušić” Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*