U BiH nisu zabilježeni slučajevi trovanja bezalkoholnim pićima

Za sada ne postoje nikakve službene informacije o eventualnim trovanjima ljudi, konkretno mineralnom vodom ili sokom u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U Republici Hrvatskoj do sada su potvrđena četiri slučaja zbog sumnjivog trovanja gaziranim pićem. Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je dostavila Sanitarna inspekcija, a riječ je o dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno osam litara tekućine”, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve povrede uzrokovati. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat”, naglasio je Capak.

Također, Europski sistem za praćenje sigurnosti hrane upozorio je na prisustvo zabranjenog pesticida klorpirifos u voću proizvedenom u Hrvatskoj. Riječ je o pesticidu koji je posebno opasan za djecu, a otkriven je u mandarinama u Hrvatskoj i Sloveniji.

“Za sada ne raspolažemo informacijom iz službenih izvora o distribuciji na bh. tržište mandarina u kojima je utvrđeno prisustvo pesticida klorpirifos”, kazali su iz Agencije.

Dodaju da je ovaj pesticid u BiH zabranjen.

“Donošenjem Popisa aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u fitofarmaceutskim sredstvima u BiH uvoz fitofarmaceutskih sredstava koja sadrže aktivnu materiju klorpirifos u BiH je zabranjen, a prodaja, skladištenje i upotreba su bili dozvoljeni do 16. travnja 2020. godine”, kazali su.

Navode da je u 2023. godine bilo slučajeva utvrđivanja ovog pesticida u hrani namijenjenoj tržištu BiH.

“Riječ je o hrani iz uvoza: breskve, šljive, pšenica prerađena u brašno, mrkva, ali su nadležni organi poduzeli mjere zabrane uvoza u BiH, odnosno povlačenja sporne hrane s tržišta. U okviru provođenja Plana praćenja ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u 2023. godini, koji je još uvijek u tijeku, utvrđeno je prisustvo aktivne materije klorpirifos u jednom uzorku mrkve i jednom uzorku krumpira iz uvoza. Utvrđena koncentracija je bila iznad propisanog MRL-a, ali u granicama mjerne nesigurnosti, te su nadležni inspekcijski organi poduzeli zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti”, istaknuli su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*