Israeli soldiers operate inside the Gaza Strip, amid the ongoing ground operation of the Israeli army against Palestinian Islamist group Hamas, in this handout picture obtained by Reuters on November 7, 2023. Israeli Defense Forces/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY

Ljekar iz bolnice Shifa u Gazi: Imamo samo nekoliko sati struje, spasite civile, pacijente i zdravstvene radnike

Mohammed Ghaniem, ljekar u bolnici Shifa u Gazi, uputio je apel za spašavanje civila, pacijenata i zdravstvenih radnika u opkoljenoj enklavi koja je više od mjesec dana pod izraelskim napadima.

Poručio je da je u hitnoj službi ostalo samo nekoliko sati struje.

“Ovaj video je za spašavanje civila, pacijenata i zdravstvenih radnika. Ovo je vrlo hitan poziv”, istakao je Ghaniem.

Iz Svjetskog udruženja ljekara objavili su video dr. Ghaniema koji se obratio svijetu tražeći hitnu pomoć iz hitne pomoći.

Govorio je i o trenutnoj situaciji.

Dr. Ghaniem je naveo da struje ima samo u urgentnom odjeljenju bolnice, a da je struja isključena na svim ostalim odjeljenjima.

Naveo je da više nisu u stanju da operišu.

“Nema struje u zgradi. Ovdje ima mnogo ljudi. Oni traže sigurno mjesto i ostaju u hodnicima bolnice. Sada ni bolnica nije sigurna. Više nećemo biti u mogućnosti operisati nove povrijeđene koji nam dolaze u bolnicu”, pojasnio je Ghaniem.

Istakao je da ne znaju koliko će sati imati struju u odjelu hitne pomoći.

“Prema saopćenju Ministarstva zdravstva Gaze, ostalo je samo nekoliko sati struje u odjelu za hitne slučajeve. Imam sreće i mogu poslati ovaj video, a možda će ovo biti moj zadnji snimak iz bolnice Shifa. Nema goriva, nema struje”, poručio je Ghaniem.

Ekipa Ljekara bez granica razgovarala je sa ženom koja je pekla hljeb na metalnom limu.

Žena je objasnila da su, kako nema drva i goriva, vatru zapalili uz pomoć kartona da bi ispekli hljeb.

Navela je da su teško došli do brašna.

Ističući da mnoga djeca čekaju hranu, žena je rekla da u Gazi nema ni vode, nose je u kanisterima iz cisterne i moraju piti slanu vodu.

Obraćajući se svijetu, poručila je: “Neka cijeli svijet vidi kako djeca ovdje čekaju hljeb. Pogledajte, slika govori o našoj situaciji. Cijeli svijet to zna i vidi. Sada nemamo ništa. Svi znaju da je naša komunikacija sa svijetom prekinuta”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*