G7 poziva na “humanitarnu pauzu u sukobu” kako bi se isporučila pomoć Gazi

Najviši diplomati zemalja članica Grupe sedam (G7) pozvali su na “humanitarnu pauzu u neprijateljstvima” kako bi se isporučila humanitarna pomoć u Pojas Gaze, koji je pod intenzivnim napadima Izraela, javlja Anadolu.

U glavnom gradu Tokiju završen je sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G7.

Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kanade, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske prisustvovali su sastanku kojim je predsjedavao japanski ministar vanjskih poslova Kamikawa Yoko.

U izjavi nakon sastanka, Kamikawa se dotakao pitanja “humanitarne pauze u neprijateljstvima” za Pojas Gaze, koji je pod intenzivnim izraelskim napadima.

Japanski ministar je naveo da su se kao zemlje G7 složile da pozovu na “humanitarnu pauzu u sukobu” kako bi humanitarna pomoć bila isporučena u Gazu.

Kamikawa je rekao da se G7 složio da je “potrebna hitna akcija za pronalaženje rješenja za humanitarnu krizu” u Pojasu Gaze, koji je pod izraelskom opsadom.

Napominjući da su osudili napad koji je Hamas izveo 7. oktobra, Kamikawa je naveo da su istakli važnost “poštivanja međunarodnog humanitarnog prava u sukobima”.

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 10.569 Palestinaca, 241 u samo 24 sata.

Među ubijenima je i 4.324 djece i 2.823 žene.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*