Od početka izraelskog napada na Gazu ubijeno više od 11 hiljada ljudi, od toga 4.506 djece

Broj ubijenih od početka izraelskih napada na Pojas Gaze povećan je na 11.078, uključujući 4.506 djece i 3.027 žena, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Izraelska vojska napala je glavnu bolnicu Al-Shifa u Gazi, ostavljajući brojne žrtve među brojnim raseljenim Palestincima koji su se sklonili u bolnicu.

Palestinska novinska agencija Wafa javila je da su izraelski ratni avioni pogodili zgradu poliklinike u kompleksu bolnice Al-Shifa.

Dodaje se da je desetine Palestinaca ubijeno i povrijeđeno u izraelskom napadu, uglavnom djece i žena.

Tačan broj nastradalih još nije poznat, jer nije izdato saopštenje zdravstvenih vlasti.

Palestinski novinari koji su bili u bolnici objavili su na društvenim mrežama užasne scene koje prikazuju napad na bolnicu zajedno s nekoliko mrtvih i povrijeđenih ljudi, većinom djece i žena.

Gotovo sve bolnice u opkoljenom Pojasu Gaze bile su pod izraelskim napadima u posljednja 24 sata, uključujući Al-Shifu, koja je doživjela najmanje četiri runde izraelskih vazdušnih napada u tom periodu.

Ratnim pravilima zabranjeni su napadi na civilne objekte kao što su bolnice. Izrael tvrdi da se Hamas sklanja u ili oko bolnica u Gazi, ali grupe za ljudska prava nisu u mogućnosti potvrditi ovu tvrdnju.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Ubijeno je najmanje 10.812 Palestinaca, među kojima je 4.412 djece i 2.918 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*