Netanyahu prkosi Amerikancima: Poručio da će Izraelska vojska kontrolisati Gazu nakon rata

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je da će izraelska vojska kontrolisati Gazu nakon rata, nekoliko sati nakon što je rekao za Fox News da Izrael ne želi ponovno okupirati Pojas ili upravljati njime.

Ranije ove sedmice, Netanyahu je za ABC News rekao da će Izrael imati ukupnu odgovornost za sigurnost nad pojasom Gaze na neodređeno vrijeme nakon završetka rata protiv Hamasa.

Najnoviji komentari izneseni su na sastanku s gradonačelnicima pograničnih gradova Gaze, prvom grupnom sastanku koji je Netanyahu održao s njima od rata-

“Snage IDF-a ostat će kontrolirati Pojas, nećemo ga dati međunarodnim snagama”, rekao je Netanyahu južnim gradonačelnicima, prema saopćenju njegova glasnogovornika.

Američki dužnosnici su posljednjih sedmica pokrenuli ideju da bi neka vrsta međunarodnih snaga, vjerovatno s trupama susjednih arapskih saveznika, upravljala sigurnošću u Pojasu Gaze u privremenom razdoblju dok se ne vrati funkcionalnoj palestinskoj vladi, za koju se Washington nada da će biti palestinske vlasti.

Međutim, u svojim komentarima južnim gradonačelnicima, čini se da Netanyahu u potpunosti odbacuje tu ideju.

Gradonačelnici su Netanyahuu rekli da žele drugačiju sigurnosnu stvarnost nakon što rat završi i pozvali ga da ne pristane na primirje sve “dok posljednji terorist u Gazi ne bude ubijen”, stoji u izjavi premijerova glasnogovornika.

Netanyahu je također obećao gradonačelnicima da će vlada opskrbiti gradove na granici Gaze ekonomskom pomoći kako bi nadoknadila štetu nastalu nakon napada Hamasa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*