Amnesty International poziva lidere EU da pozovu na hitan prekid vatre u Gazi

Kako se u Gazi odvija “katastrofa” ljudskih prava, zemlje Evropske unije (EU) “moraju” pozvati na hitan prekid vatre, saopćila je organizacija za ljudska prava Amnesty International.

“Humanitarna katastrofa i katastrofa ljudskih prava koja se proširuje, a koja se odvija u Gazi, hitno mora biti okončana,” navodi Amnesty International u saopćenju uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije u Briselu.

Grupa je pozvala ministre koji prisustvuju sastanku da pozovu na hitni prekid vatre od strane svih strana u sukobu.

“Dok EU uglavnom nije uspjela postići konsenzus koji je u skladu s međunarodnim pravom ili direktno pozvati na prekid vatre, neke države članice, uključujući Irsku, Belgiju i Španiju, pozvale su na prekid vatre, kritikovale kršenja ljudskih prava od strane Izraela i Hamasa i drugih naoružanih grupa”, rekla je Eve Geddie, direktorica Ureda za evropske institucije Amnestyja.

Grupa je navela da neke države, uključujući Austriju, Češku i Njemačku, blokiraju EU da kolektivno poziva na prekid vatre ili “poziva na kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane izraelskih sigurnosnih snaga”.

Kritikujući stav bloka, istakla je da se EU, koja tvrdi da je šampion ljudskih prava i međunarodnog prava, suočava sa “ozbiljnom krizom kredibiliteta” u očima ljudi širom svijeta.

Pozivajući se na oslobađanje talaca koje drži Hamas i oslobađanje svih proizvoljno pritvorenih Palestinaca od strane Izraela, u izjavi je naglašena potreba da se hitno omogući pristup Međunarodnom komitetu Crvenog križa da posjeti pritvorene.

U izraelskim zatvorima nalazi se više od 7.000 palestinskih zatvorenika, prema procjenama koje su objavile grupe za pitanja zatvorenika.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 11.180 Palestinaca, uključujući preko 7.700 djece i žena, a više od 28.200 je povrijeđeno, prema najnovijim podacima palestinskih vlasti.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, takođe su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu od prošlog mjeseca.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*