Palestinski Crveni polumjesec: Pacijenti u bolnici Al-Quds ne mogu biti evakuisani zbog bombardovanja

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da konvoj poslan da evakuiše pacijente i medicinsko osoblje u bolnici Al-Quds ne može ući u regiju zbog izraelskih napada i sukoba u okruženju.

Oko bolnice Al-Quds, koja se nalazi na sjeveru blokiranog Pojasa Gaze, čuli su pucnji, zvuci bombardovanja i eksplozija.

Navedeno je da je kolona vozila, koja je krenula sa juga Pojasa Gaze prema bolnici, u pratnji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kako bi osigurala evakuaciju pacijenata i medicinskog osoblja iz bolnice, zaustavljena u Al-Wustu.

Konvoj je čekao da napadi oko bolnice prestanu da bi mogao nastaviti put.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je da je bolnica Al-Quds na sjeveru Pojasa Gaze, koja je bila pod intenzivnim napadima Izraela, van funkcije zbog nedostatka struje i goriva.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra.

Od početka sukoba ubijeno je najmanje 11.180 Palestinaca, među kojima 8.000 djece i žena. Prema zvaničnim podacima, broj poginulih u Izraelu je skoro 1.200.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*