Island: moguća erupcija vulkana, brojni potresi

Island je proglasio vanredno stanje, a policijski službenici pozivaju stanovnike da napuste priobalni grad Grindavík nakon intenzivnog vala potresa na jugozapadu zemlje koji je povezan s mogućom erupcijom vulkana.

Od ponoći do 14 sati zabilježeno je skoro 800 potresa. u petak, sa najplićem na dubini od 3-3,5 kilometara (1,86-2,18 milja), prema islandskom meteorološkom uredu.

U saopćenju od petka, islandska agencija za civilnu zaštitu navela je da bi tunel od magme koji se formira mogao doći do Grindavika. Ali od petka uvečer, islandske vlasti su saopćila da je nemoguće reći da li bi i gdje bi magma mogla da probije na površinu, piše CNN.

-Zemljotresi mogu postati jači od onih koji su se već dogodili, a ovaj slijed događaja mogao bi dovesti do erupcije. Međutim, još uvijek nema znakova da se magma približava površini. Njegov napredak se pomno prati, saopćeno je iz Agencije civilne zaštite.

Vlasti su pozvale stanovnike da se mirno evakuišu i naglasile da ne postoji neposredna opasnost.

-Želimo ponoviti da stanovnici moraju evakuirati svoje domove i napustiti grad. No, isto tako želimo da ponovimo da se ne radi o hitnoj evakuaciji, ima dovoljno vremena da se pripremimo, osiguramo stvari i mirno se odvezemo iz grada, poručuju iz Agencije za civilnu zaštitu.

-Jasno je da se bavimo događajima koje mi Islanđani nismo doživjeli prije, barem ne od erupcije u Vestmannaeyjaru. Zajedno smo se suočili s tim, zajedno ćemo se suočiti i nećemo klonuti duhom, dodali su iz Agencije civilne zaštite.

Svjetski poznati termalni bazen Plava laguna u tom području već je zatvoren zbog seizmičke aktivnosti koja je u toku.

Od 2021. godine erupcija je bila gotovo svakih 12 mjeseci, a posljednja se dogodila u julu južno od glavnog grada Islanda Reykjavika.

Island se nalazi na granici tektonske ploče koja se neprestano razdvaja, gurajući Severnu Ameriku i Evroaziju jednu od druge duž linije Srednjoatlantskog grebena. Dom je za 32 aktivna vulkana.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*