Ovjera političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2014. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici ovjerila političke partije i nezavisne kandidate za učešće na Općim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12.10.2014. godine.

Od ukupno 69 prijava za ovjeru političkih partija Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila 53 političke partije za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Ovjereno je svih 24 prijave nezavisnih kandidata jer ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Odbijen je podnesak kojim se traži ovjera  političke partije Udar Ljevice jer navedena pitička partija nije bila registrirana kod nadležnog suda do isteka roka za podnošenje prijave za ovjeru učešća na izborima.

Ostalim političkim subjektima koji danas nisu ovjereni Centralna izborna komisija BiH dostaviće obavještenja da u skladu sa Izbornim zakonom  BiH u roku od dva dana od dana prijema obavjesti, otklone nepravilnosti prijave. Nepravilnosti se uglavnom odnose na nedovoljan broj validnih potpisa podrške, nedostatak dokaza o uplaćenoj taksi i drugo.

Pregled ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata će najkasnije do sutra biti dostupan na internet stranici Centralne izborne komisije BiH  www.izbori.ba .

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*