Uz poruke mira: Krenula Kolona sjećanja Tuzla – Vukovar

Iz Tuzlanskog naselja Gornja Obodnica jutros je krenula grupa učesnika 13. Kolone sjećanja Tuzla – Vukovar, a kojom se želi odati počast žrtvama Vukovara i pozvati na mir u svijetu.

Kolona je pošla iz Park mira u Gornjoj Obodnici koji nosi veliku simboliku. To je mjesto s kojeg se posljednjih godina šalju važne poruke izgradnje života i budućnosti na ovim prostorima. Na tom mjestu jutros su zapaljene svijeće na spomen obilježje koje podsjeća na stradanje devet Obodničana koji su dali žviote za BiH.

Mato Mrkonjić, organizator kolone, kazao je da će kolona pješačiti oko 140 kilometara.

Prolazeći pored svih spomenika posvećenih poginulim borcima, učesnici će zastati pomoliti se i upaliti svijeću, šaljeći poruke mira, ne samo zbog onog što se desilo na ovim prostorima već i zbog trenutnih ratova u svijetu.

“Mi želimo da se Vukovar ne zaboravi i oni koji misle svojim glavama, to ne bi napravili. Ali gledamo sada strahote u svijetu i šta se dešava kada se prošlost zaboravi. Upravo se događa ubijanje nedužne djece i civila, razaranje imovine. Mi ćemo od Obodnice do Vukovara ići dok možemo i dokle ima nas, mislim da ćemo uspjeti i mlađe aktivirati. Da se nikada ne zaboravi Vukovar, ali i genocid u Srebrenici”, poručuje Mrkonjić.

Ivan Bandić, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli prisustvovao je ispraćaju kolone i poručio da je važno čuvati uspomene i sjećanje na žrtve, a učesnicima se zahvalio na požrtvovanosti.

“Mislim da je to sve što nam je ostalo, da čuvamo uspomene na nekoga. Bez nekog poliziranja i euforije oko toga. Jednostavno čuvati uspomenu na sve ono štu su pretrpjele nevine žrtve Vukovara. Sva ta tragedija je obilježila hrvatski narod, Vukovar je simbol žrtve. Da li se, kako se i koliko se morala platiti ta cijena za slobodu, o tome se može razgovarati”, mišljenja je Bandić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*