Gradonačelnik Lugavić podržao inicijativu o pokretanju projekta “Tuzla u odbrani od agresije na BiH 1992-1995.”

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, danas se sastao s predstavnicima Inicijativne grupe za jedinstveno obilježavanje odbrane Tuzle i Bosne i Hercegovine od agresije u periodu 1992.-1995. godine. Razgovaralo se o pokretanju inicijative za izdavački projekt-ediciju pod nazivom “Tuzla u odbrani od agresije na BiH 1992.-1995.”, koja će se zasnivati na dokumentovanju i naučnom pristupu jedinstvenoj valorizaciji odbrane Tuzle. Naglašena je važnost saradnje svih relevantnih sudionika kako bi se doprinijelo realizaciji ovog projekta.

Gradonačelnik Lugavić izrazio je zahvalnost Inicijativnoj grupi na pokretanju značajnog projekta, čija će svrha biti svjedočenje o ulozi i organizaciji odbrane Tuzle, društvena afirmacija antifašizma kao etičkog opredjeljenja građana Tuzle, te odavanje priznanja borcima, žrtvama i stradalnicima od agresije na BiH.

Projekt ima za cilj ne samo očuvati historijsku baštinu i sjećanje na događaje iz prošlosti, već i pridonijeti boljem razumijevanju uloge Tuzle u odbrani od agresije na BiH, te potaknuti dalja istraživanja i edukaciju.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim oblastima koje bi trebale biti obrađene u ediciji. Sastanku su, u ime Inicijativne grupe za obilježavanje odbrane Tuzle i Bosne i Hercegovine od agresije u periodu 1992.-1995. godine, prisustvovali Selim Bešlagić, Anđelko Makar i Safet Husanović.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*