Klasteri nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je zabrinutost zbog porasta broja oboljelih od respiratornih bolesti u Kini i apelovala na stanovništvo da “preduzme zaštitne mjere”.

“SZO je poslala zvaničan zahtjev Kini za detaljne informacije o porastu oboljelih od respiratornih bolesti i mjestima pojave upale pluća kod djece”, navodi se u saopštenju organizacije objavljenom sinoć na društvenoj mreži X.

SZO preporučuje da se “preduzmu koraci za smanjenje rizika od respiratornih bolesti”.


Na konferenciji 13. novembra 2023., kineske vlasti iz Nacionalne zdravstvene komisije izvijestile su o porastu učestalosti respiratornih bolesti u Kini.

Kineske vlasti pripisale su ovo povećanje ukidanju ograničenja vezanih uz COVID-19 i kruženju poznatih patogena kao što su gripa, mikoplazma pneumonija (česta bakterijska infekcija koja obično pogađa mlađu djecu), respiratorni sincicijski virus (RSV) i SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje COVID-19). Vlasti su naglasile potrebu za pojačanim nadzorom bolesti u zdravstvenim ustanovama i društvenim okruženjima, kao i jačanje kapaciteta zdravstvenog sustava za upravljanje pacijentima.

21. novembra mediji i ProMED izvijestili su o klasterima nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini. Nije jasno jesu li oni povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvijestile kineske vlasti ili s odvojenim događajima.

WHO je 22. novembra zatražio dodatne epidemiološke i kliničke informacije, kao i laboratorijske rezultate iz ovih prijavljenih grupa među djecom, putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Također smo zatražili dodatne informacije o nedavnim trendovima u cirkulaciji poznatih patogena, uključujući gripu, SARS-CoV-2, RSV i mycoplasma pneumoniae, te trenutnom opterećenju zdravstvenih sistema.

WHO je također u kontaktu s kliničarima i znanstvenicima.

Od sredine oktobra, sjeverna Kina je izvijestila o porastu oboljenja sličnih gripi u usporedbi s istim periodom u prethodne tri godine. Kina ima uspostavljene sisteme za prikupljanje informacija o trendovima u gripi, bolestima sličnim gripi, RSV-u i SARS-CoV-2 te izvještava platforme kao što je Globalni sistem za nadzor i odgovor na influencu.

Dok WHO traži ove dodatne informacije, preporučuju da ljudi u Kini slijede mjere za smanjenje rizika od respiratornih bolesti, koje uključuju preporučeno vakcinisanje; držanje udaljenosti od osoba koje su bolesne; ostati kod kuće kada je bolestan; testiranje i medicinska njega po potrebi; nošenje maski prema potrebi; osiguravanje dobre ventilacije; i redovno pranje ruku.

WHO će nastaviti davati ažuriranja.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*