UN Women: U Gazi dvije majke budu ubijene svaki sat, sedam žena svaka dva sata

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze dvije majke budu ubijene svakih sat vremena, a sedam žena svaka dva sata, izjavila je u srijedu izvršna direktorica UN Women Sima Sami Bahous, javlja Anadolu.

“Prije 7. oktobra 67 posto svih civila ubijenih na okupiranoj palestinskoj teritoriji u posljednjih 15 godina bili su muškarci, a manje od 14 posto žene i djevojčice. Od tog datuma taj se postotak obrnuo”, rekla je Sima Sami Bahous na birfingu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) o situaciji na Bliskom istoku,

Ona je dodala:

“Ne samo da je broj ubijenih civila od 7. oktobra dvostruko veći od ukupnog broja ubijenih posljednjih 15 godina, već se sada procjenjuje da su žene i djeca 67 posto od više od 14.000 ubijenih u Gazi.”

Prema njenim riječima prije trenutne eskalacije, u Gazi je bilo 650.000 žena i djevojaka kojima je prijeko potrebna humanitarna pomoć, a sada je procjenjuje da je taj broj povećan na 1,1 milion, uključujući oko 800.000 interno raseljenih žena.

“Žene u Gazi su nam rekle da se mole za mir, ali da ako mir ne dođe, mole se za brzu smrt, u snu, sa svojom djecom u naručju. Trebalo bi nas biti sramota što bilo koja majka, bilo gdje, ima takvu molitvu”, dodala je ona.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopštile su u utorak da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada 14.100 ljudi, među kojima je više od 5.800 djece i 3.900 žena.

Broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*