Izraelska vojska: Moguće su promjene u općim linijama sporazuma postignutog s Hamasom

Izraelska vojska saopćila je da opće linije sporazuma postignutog s Hamasom u Gazi, koji predviđa humanitarnu pauzu u sukobu, nisu “konačne” i da se mogu mijenjati. 

Glasnogovornik vojske Daniel Hagari izjavio je na konferenciji za novinare da su dobili preliminarni popis s imenima žena i djece koje Hamas treba osloboditi u Gazi.

Navodeći da će Hamas “širiti lažne vijesti i voditi psihološki rat” iskorištavajući pomirenje i humanitarnu pauzu u sukobu, Hagari je rekao da vojska radi na dovršetku sporazuma o razmjeni zarobljenika i pripremi za sljedeću fazu rata u Gazi.

Navodeći da opće linije sporazuma nisu konačne i da se mogu mijenjati, Hagari je rekao: “Razmjena zarobljenika s Hamasom bit će početak povratka svih zatvorenika. Nakon toga, izraelska vojska će nastaviti rat (u Gazi).”

Dajući podatke o gubicima koje je pretrpjela izraelska vojska, Hagari je rekao da su od 7. oktobra poginula ukupno 392 vojnika, nije iznio detalje o tome koliko je vojnika poginulo od početka kopnene operacije (27. oktobra).

Ukazujući na frontu otvorenu s Hezbollahom na libanonskoj granici i tamošnje sukobe, Hagari je rekao da situacija ovdje može izmaći kontroli u svakom trenutku.

Hagari je dodao da će snažno napasti točke na koje su ispaljene rakete u južnom Libanonu.

Humanitarna pauza između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze počet će u petak u 7 sati ujutro, po lokalnom vremenu, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Katara.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*