Izraelska vojska bacila suzavac na Palestince koji čekaju oslobađanje zatvorenika

Izraelska vojska je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala Palestince ispred zatvora Ofer koji čekaju zatvorenike koji će biti pušteni danas, javlja Anadolu.

Stotine Palestinaca okupilo se ispred zatvora Ofer u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali kako bi dočekali zatvorenike koji bi trebali biti pušteni na slobodu.

Pripadnici izraelske vojske rastjerali su Palestince koji su čekali ispred zatvora koristeći suzavac i šok bombe.

Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja na izraelske snage.

Desetine Palestinaca bili su pod utjecajem suzavaca te im je na licu mjesta ukazana ljekarska pomoć.

U okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi koji su postigli Hamas i Izrael, 39 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, uključujući 24 žene i 15 djece, premješteno je iz zatvora Damon i Megiddo u Izraelu u zatvor Ofer na Zapadnoj obali.

Prema sporazumu o humanitarnoj pauzi u Gazi, ukupno 50 Izraelaca koje drži Hamas bit će oslobođeno u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu jutros u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijeno je 14.854 Palestinaca, od čega više od 6.150 djece i preko četiri hiljade žena.

U Izraelu je poginulo 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*