Sladić nema dobre vijesti pogotovo za Sarajlije: Utorak će biti jedan od najkišovitijih dana

U utorak očekujemo novi val padavina uslovljen premještanjem ciklonalnog polja preko sjevernog dijela Balkanskog poluostrva, a s obzirom na postavku atmosferske hladne fronte koja se premješta na jugoistok, a okomit na položaj mlazne struje preko centralnog i južnog dijela Bosne i Hercegovine, očekuje se jači upper forcing mehanizam.

Upper forcing mehanizam produbljuje visinsku dolinu, a procesi iznad i ispod djeluju u opoziciji – drugim riječima, fronta kao da udara u zid dok ga ne probije – želi se pomjeriti na jugoistok, ali je mlazna struja, snažna vrpca vjetrova na visini, usporava u toj zamisli, što generiše sporopokretne i uske linije nestabilnosti. Mehanizam djeluje i na prisilnije spuštanje hladnijeg zraka prema podlozi koje pojačava ohlađivanje zraka, kondenzovanje i intenzitet padavina.
Posljedično, intenzivnijih padavina bit će u centralnim i jugozapadnim područjima Bosne te u Hercegovini, što bi bilo dovoljno da po trenutnim izračunima prognoznih modela, Sarajevo prebaci cifru od 200 litara po kvadratnom metru i svrsta se u red tri najkišovitija novembra otkako postoje mjerenja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*