Zemljotresi registrovani noćas i jutros u različitim dijelovima BiH ne mogu se dovesti u vezu

Zemljotresi koji su registrirani noćas i jutros na nekoliko lokacija u Bosni i Hercegovini nemaju neku vezu – kazao je stručni suradnik u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda Rusmir Gorušanin za Fenu.

Precizirao je da se u BiH dešavaju slučajevi da se u kratko vrijeme na različitim lokacijama dogode dva, ponekad i tri, zemljotresa.

– Nema mjesta panici i strahu. To što su se u kratkom periodu desila dva zemljotresa na različitim lokacijama je zaista slučajnost – kazao je.

Podsjećamo, aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda registrirali su noćas u 02.05 sati, 20 km jugoistočno od Sarajeva, jak zemljotres na području Jahorine – lokalitet Pala (kod mjesta Koran).

Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 4,1 stepena Richtera, intenzitet u epicentru bio je 6 stepeni Merkalijeve skale, a osjetio se na cijelom području Sarajeva. Zemljotres te jačine može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima, ali u ovom slučaju nema dojava o materijalnim štetama jer je epicentar bio u nenaseljenom predjelu.

Danas u 11.40 sati registriran je i slabiji zemljotres na području Zenice u predjelu planine Vlašić, 75 km sjeverozapadno od Sarajeva. Jačina tog zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,6 stepena Richtera, a intenzitet u epicentru bio je 3 stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi te jačine ne mogu izavati materijalnu štetu, a slabije se i osjete.

Zemljotres jačine 2,7 stepeni Richtera registrovan je danas u 11.40 sati s epicentrom i na području Blatnice kod Teslića.

Mrežom seizmoloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda lociran je zemljotres s procijenjenim intenzitetom u epicentralnoj zoni od četiri stepena Merkalijeve skale.

Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti, saopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*