Na današnji dan, prije 116 godina rođen veliki umjetnik – Ismet Mujezinović

IN MEMORIAM – Ismet Mujezinović

Na današnji dan, prije 116 godina rođen je veliki umjetnik – Ismet Mujezinović. Rođen je u Tuzli 02.12.1907.godine, gdje je i umro 07.01.1984. godine. Izvjestan dio života je proveo u Sarajevu, gdje je uz umjetnički rad, bio angažovan i u kulturno-umjetničkom životu grada. Sudjelovao je u osnivanju: lista Oslobođenje, Škole primijenjenih umjetnosti, udruženja Collegium artisticum, Bosna filma i drugih udruženja i ustanova. Iz Sarajeva se vratio u rodnu Tuzlu 1964.g. i nastavio svoj likovni i kulturni angažman. Atelje u kojem je radio i živio od 1964.g. je postao važno mjesto za okupljanje Tuzlaka i umjetnika koji su oblikovali kulturno-umjetnički život u gradu. Bio je jedan od osnivača lista Front slobode, Univerziteta u Tuzli i idejni osnivač i utemeljitelj Galerije istaknutih ličnosti, koja je prerasla u Međunarodnu galeriju portreta Tuzla. Dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo, kao i ordena i plaketa za doprinos u antifašističkoj borbi tokom Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Bio je dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

JU Centar za kulturu Tuzla kontinuirano čuva sjećanje na život, djelo i rad slavnog umjetnika i baštinit će umjetničko stvaralaštvo Ismeta Mujezinovića, koji je najzaslužniji za afirmisanje kulture i umjetnosti u Tuzli, te je dao nemjerljiv doprinos razvoju umjetnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U znak sjećanja na Ismeta Mujezinovića, za vas smo izdvojili forografije iz arhive na kojima je zabilježeno otvaranje stalne postavke Galerije „Ismet Mujezinović“ u sklopu Galerije jugoslavenskog portreta 02. decembra 1982.g. Prisutnim posjetiocima se na otvaranju Galerije obratio dr. Dušan Tešanović, predsjednik skupštine opštine Tuzla, a Galeriju je otvorio dr. Hasan Dervišbegović, predsjednik Komiteta za nauku, kulturu i obrazovanje SR Bosne i Hercegovine. Iz izvora se saznaje da je Ismet Mujezinović ovom prilikom, vidno bolestan, posljednji put posjetio Galeriju.

(Centar za kulturu Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*