UNICEF: Da li je čovječanstvo napustilo djecu u Gazi?

Portparol Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) James Elder izjavio je da se rat u Gazi vodi protiv djece.

Elder, koji se nalazi u Pojasu Gaze gdje Izrael izvodi intenzivne napade, podijelio je na društvenoj mreži X iskustva s terena.

U snimku koji je podijelio iz bolnice nakon što je okončana humanitarna pauza i počeli napadi Izraela, Elder je kazao da je izraelska vojska bombardovala područje udaljeno samo 50 metara od najveće bolnice u Gazi koje trenutno u funkciji.

Upozorio je da ova bolnica ne može više da primi čak ni ranjenu djecu.

“Ne mogu vam uopšte objasniti koliko su kapaciteti bolnica smanjeni u posljednjih sedam sedmica. Neosjetljivost nekih vlastodržaca dovodi do ubijanja djece. Ovo je rat protiv djece”, kazao je Elder.

Upozorio je da su djeca najveće žrtve rata u Gazi.

“Prekid vatre je okončan. Bombardovanje se nastavlja. Da li je čovječanstvo napustilo djecu u Gazi? Da li su odustali od ove djece?”, poručio je Elder.

Izraelska vojska intenzivno je nastavila napade širom Pojasa Gaze u petak rano nakon završetka humanitarne pauze, a prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u petak je najmanje 178 Palestinaca ubijeno, a 589 povrijeđeno.

Otkako je Izrael pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prema podacima vlasti u Gazi ubijeno više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece.

U Izraelu je poginulo 1.200 Izraelaca, uključujući više od 310 vojnika.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*