Brisel: Politički forum o evropskim integracijama BiH

U Briselu će danas biti održan drugi politički forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH, na kojem bi trebalo da bude riječi i o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Portparol Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Kenig rekao je da će forumu prethoditi sastanak stranačkih lidera iz BiH sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

“Drugi politički forum na visokom nivou održaće se pod predsjedavanjem Varheljija i predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto”, precizirao je Kenig.

On je naveo da su na forum pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*