U BiH ne postoji aktivan registar civilnih udruženja

U Bosni i Hercegovini ne postoji aktivan registar civilnih organizacija, ali prema procjenama postoji ih oko 27.000 na svim nivoima, dok je samo od 18 do 20 hiljada aktivnih.

Rečeno je to na drugoj godišnjoj konferenciji agilnog civilnog društva u Bosni i Hercegovini “Civilka” pod nazivom “Koje organizacije, koje milioni?”, koju je danas u Sarajevu organizirao Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

“Civilka” je okupila predstavnike udruženja i fondacija iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o najvažnijim i najhitnijim pitanjima civilnog društva u cjelini te kako bi ponudili konkretna rješenja.

Direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda kazala je da je naziv konferencije “Koje organizacije, koje milioni?” možda i neobičan naziv, ali da su ga formulirani na taj način, jer žele upravo razgovarati o neuređenom stanju u civilnom sektoru u oblasti kategorizacije udruženja i fondacija, kao i o neodgovarajućim i nefunkcionalnim javno dostupnim registrima udruženja u Bosni i Hercegovini.

“Razgovaramo o malom ‘neredu’ kojeg imamo u civilnom sektoru, jer ne postoji organizirani registar udruženja, samim tim, ni tačan broj”, kazala je.

Istakla je da će se posebno fokusirati na vrlo značajnu temu, a to je podjela novca iz javnog budžeta Bosne i Hercegovine na različitim nivoima, udruženjima i fondacijama u Bosni i Hercegovini.

Smatra da je pogrešno posmatrati civilno društvo kao “tržište” na kojem se takmiče u projektima te da se takav stav treba prevazići.

“U BiH postoji veliki broj važnih procesa koji se dešavaju, kao što je izmjena Izbornog zakona i novi zakoni koje vlade usvajaju pod pritiskom procesa pridruživanja EU. I zbog toga je veoma važno da u sve odluke bude uključena i akademska zajednica i civilno društvo”, pojasnila je.

Poručila je da su prošla vremena kada se neko drugi trebao brinuti o BiH, te da ljudi moraju shvatiti da se moraju brinuti sami o sebi.

Daguda je na kraju podsjetila da je konferencija “Civilka” održana i prošle godine, ali da je tema bila efikasnost razvojne i međunarodne pomoći Bosni i Hercegovini, kada je usvojen niz korisnih zaključaka.  

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*