SOG FBiH: Poskupljenje struje bi moglo ugroziti sigurnost i javno zdravlje građana

Predsjedništvo Skupštine Saveza opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOG FBiH) traži hitan razgovor sa federalnim premijerom i resornim ministrom u cilju prevazilaženja postojeće situacije u vezi sa najavljenim poskupljenjem električne energije.

Na sjednici održanoj u Kiseljaku, Predsjedništvo Skupštine SOG FBiH, između ostalog, razmatralo je uticaj Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine na budžete jedinica lokalne samouprave. 

Ukazano je na ozbiljne probleme do kojih će doći zbog najavljenog poskupljenja cijena električne energije jedinicama lokalne samouprave od 01.01.2024. godine. 

“Najavljeno enormno poskupljenje cijena električne energije i do 250 odsto bi dovelo u pitanje normalno funkcionisanje i servisiranje obaveza jedinica lokalne samouprave, a što u konačnici može ozbiljno ugroziti sigurnost i javno zdravlje građana”, istakli su.

Takođe, Savez kao zakonski zastupnik jedinica lokalne samouprave zahtijeva hitno održavanje konferencije za medije u zgradi  Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će se, osim ovog pitanja, kandidovati i pitanje Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine koji su u proceduri usvajanja.  

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*