Proslava Božića u Betlehemu otkazana zbog izraelskih napada na Gazu

U Betlehemu na Zapadnoj obali ulice nisu okićene za predstojeći Božić kao prethodnih godina, a božićna jelka ispred crkve Mahd nije osvijetljena, javlja Anadolu.

Svake godine u ovo vrijeme, Betlehem je ispunjen hodočasnicima i turistima koji dolaze u grad da proslave Božić.

Međutim, ove godine su božićne proslave ograničene na molitve.

Palestinski hrišćani na Zapadnoj obali, posebno u Betlehemu, navode da “ne mogu slaviti Božić dok Izrael vodi rat protiv djece u Pojasu Gaze”.

“Isusovo rodno mjesto je ove godine obučeno u odjeću žalosti zbog napada u Pojasu Gaze, kao i bijesa zbog ubistava na Zapadnoj obali. Nije moguće i razumno da Betlehem slavi suočeni s napadima i ubistvima djece u Pojasu Gaze. Iz tog razloga, općina, crkve i institucije zajednice odlučile su ograničiti praznik na vjerske rituale”, kazao je gradonačelnik Betlehema Hanna Hananiya.

Napominjući da Betlehem neće biti okićen, neće biti proslava i kićenja jelke, Hananija je istakao da privreda Betlehema zavisi od sektora turizma.

“Turistički sektor je pretrpio ogroman udarac tokom najvažnije sezone ove godine, što je negativno uticalo na ekonomsku situaciju u gradu”, rekao je Hananiya.

Istakao je da je opština poslala pismo za više od 100 gradskih vlasti sa kojima je partner u svijetu da stane uz i podrži palestinski narod.

“Crkve u Betlehemu i crkva Mahd, rodno mjesto Isusa Krista, mole se danas i tokom Božića za djecu Gaze. Šaljemo poruku svijetu iz Isusovog rodnog mjesta da zaustavi masakr”, poručio je Hananiya.

Jedan od građana George Nassar rekao je da je ove godine Betlehem tužan.

“Nema mjesta radosti dok se hrišćani i muslimani ubijaju u Pojasu Gaze”, rekao je Nassar.

Seyf Subh, koji radi kao turistički vodič i prodaje antikvarne predmete u Betlehemu, rekao je: “Situacija turizma u Betlehemu je veoma teška. Nema znakova radosti ili slavlja. Turizam je potpuno stao od 7. oktobra.”

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*