Ostaci dviju beba dinosaura pronađeni unutar fosila tiranosaura

Unutar fosila 75 miliona godina starog tiranosaura otkriveni su ostaci dviju beba dinosaura, bacajući novo svjetlo na promjenjivu prehranu drevnih grabežljivaca.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Science Advances, stražnji udovi dvaju malih dinosaura nalik ptici zvanih citipe pronađeni su ispod prsnog koša mladog gorgosaurusa, bliskog rođaka Tyrannosaurus rexa.Istraživači koji stoje iza istraživanja kažu da otkriće sugeriše da su mladi gorgosaurusi lovili male, mlade dinosaure, dok raniji fosilni dokazi pokazuju da su odrasli gorgosaurusi napadali i jeli vrlo velike dinosaure biljojede koji su živjeli u krdima. Dr. Darla Zelenitsky, jedna od vodećih naučnica u istraživanju, rekla je za BBC da je otkriće “čvrsti dokaz da su tiranosauri drastično promijenili svoju prehranu tokom odrastanja”.

Rekla je: “Sada znamo da su ti tinejdžeri (tiranosauri) lovili male, mlade dinosaure. Ti manji, nezreli tiranosauri vjerovatno nisu bili spremni napasti grupu rogatih dinosaura, gdje su odrasli težili hiljade kilograma.”

Fosil je izvorno otkriven u kanadskoj pustinji Alberta Badlands 2009., ali je bio zakopan u stijeni i trebalo je nekoliko godina da se pripremi za proučavanje, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*