Bh. privrednici u Dohi, domaćini snažno potvrdili spremnost za ulaganja u BiH

Katarska privredna komora (Qatar Chamber) ugostila je delegaciju poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine, koju je predvodio predsjednik Udruženja privrednika ‘Pozitiv’ Nahid Hasanbegović, saopćila je katarska državna novinska agencija QNA.

Kako je prenijela ta agencija, sastanak je s katarske strane predvodio Mohamed Jawhar Al Mohamed, član Upravnog odbora Katarske komore.

Inače je ta privredna komora jedna od najstarijih u Zaljevu, osnovana 1963. godine, a uloga joj je predstavljati katarski privatni sektor na lokalnoj i globalnoj razini te biti podrška ekonomiji jedne od najbogatijih zemalja svijeta. Nekoliko članova Odbora, među njima Shaheen Al Mohannadi, Abdulla Al Emadi i Ibtihaj Al Ahmadani, također su prisustvovali ovom susretu.

Razgovarano je o unapređenju privredne i trgovinske suradnje dviju zemalja, s fokusom na privlačenje katarskih investicija u BiH.

Katarskoj poslovnoj zajednici su predstavljene različite mogućosti ulaganja u BiH. Mohamed Jawhar Al Mohamed pohvalio je snažne odnose dviju zemalja u različitim segmentima. Istakao je veliki interes katarskih investitora i privrednika za mogućnosti ulaganja u BiH.

Nahid Hasanbegović je upoznao domaćine da Udruženje privrednika „Pozitiv“ čine 24 bh. kompanije iz više sektora. Kazao je da je svrha njihove posjete dublji uvid u katarsko tržište te upućivanje poziva za katarska ulaganja u BiH. Pohvalio je postignuća Katara na različitim poljima te posebno naglasio odlične odnose dviju zemalja.

Kako je javila QNA, upućen je poziv za organiziranje posjete delegacije privrednika Katara Bosni i Hercegovini kako bi dodatno bile ispitane investicijske mogućnosti, uspostavljena snažnija saradnja sa bh. privrednicima te identificirani novi putevi saradnje i konkretnog partnerstva.

Predsjedavajuća Foruma poslovnih žena Katara Ibtihaj Mohamed Al Ahmadani naglasila je važnost jačanja saradnje i bolje komunikacije katarskih i bh. pravednika.

Abdullah Bin Mohammed Abdul Rahim Alemadi je ocijenio da su katarski investitori voljni ulagati u Bosnu i Hercegovinu smatrajući je “vratima Evropske unije”. Izrazio je spremnost za saradnju s bosanskohercegovačkom stranom u oblasti proizvodnje namještaja.

Na koncu, Shaheen Bin Mohammed Lahdan Al Mohannadi je ukazao na pozitivne odnose Katara i BiH, ističući da je BiH atraktivna destinacija za turizam.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*