Kineske pande će prognozirati utakmice na Mundijalu

Po uzoru na popularnu hobotnicu Paul, Kinezi su za predstojeće Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu odabrali pande da prognoziraju rezultate utakmica, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko pandi iz najvećih prihvatilišta u kineskoj pokrajini Sechuan će pred svaku utakmicu SP u Brazilu predviđati rezultate. Njima će hrana biti servirana u tri posude koje simboliziraju pobjedu, poraz i neriješen rezultat.

U drugoj fazi takmičenja, drveće će biti okićeno u boje zastava reprezentacija koje igraju. Drvo na koje se panda popenje služit će kao pretpostavka da će ta nacija slaviti pobjedu.

Kinesko opredjeljenje da vjeruju u „proročanstvo“ pandi za cilj ima ukazivanje na ovu ugroženu vrstu, a pokušaj da se popularišu pande je sličan onome pri kojem je popularnost u svijetu stekla hobotnica Paul koja je tačno prognozirala svih šest utakmica njemačke reprezentacije na SP-u 2010. godine.

Paul je i ranije prognozirala rezultate utakmica na EURO-u 2008. godine i tada je imala skor od četiri od šest pogođenih rezultata. Popularna hobotnica je uginula 26. septembra 2010. godine.

(RTV7/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*