U projektu ”Zaključavamo cijene” učestvuje više od 20 trgovačkih lanaca širom Federacije BiH

“Zaključavamo cijene”, naziv je projekta kojim će cijene za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda, biti snižene i zaključane na period od tri mjeseca. 

Ovih 40 proizvoda osnovnih životnih namirnica, kao i higijenskih artikala našli su se na listi najprioriteninjih proizvoda čiju cijenu je potrebno ograničiti. Brašno, mlijeko, dječije pelene, mesne prerađevine te jaja od sutra je, pored ostalih, moguće kupiti po novijoj, nižoj cijeni.

AMIR HASIČEVIĆ, ministar trgovine Federacije BiH

“Do sada ove prijavljene prethodne i sadašnje cijene, između 15 i 20 posto se odnosi sniženje. To bi negdje bilo između 30 i 40 maraka na ovoj korpi.”

MERIMA MASLO, pomoćnik ministra trgovine Federacije BiH

“Prvo, korak je upravo taj protokol koji sadrži sve te potrebne podatke, odnosno sva ta prava i obaveze od strane trgovaca koji treba da potpisu taj protokol.”

Trgovački lanci, koji se odluče na učešće u ovom projektu, potpisom se obavezuju da će ograničiti cijene minimalno 20 proizvoda sa navedene liste, odnosno imaju pravo sniziti cijene 40 proizvoda, bilo kojih brendova. Na ulazu u trgovine bit će naznačeno koji su to proizvodi dio ove akcije, a na proizvodima će biti istaknut logo “ZAKLJUČAVAMO CIJENE” pored kojeg će biti i ispisana stara, kao i nova cijena proizvoda.

ADNAN SMAILBEGOVIĆ, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

“Kompanije su ovdje zaista pokazale jednu društvenu odgovornost. Dakle, ja ću napomenuti da kompletan finansijski efekat ovog projekta, koji će se vjerovatno uspjeti izmjeriti poslije tri mjeseca, će ići na teret veletrgovaca i maloprodaja.”

Do sada je učešće u projektu uzelo više od 20 trgovačkih lanaca širom Federacije BiH. Za sve one koji žele kao trgovački lanac učestvovati u projektu, na internetskoj stranici federalnog ministarstva trgovine moguće je izvršiti registraciju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*