N1 donosi detalje o osumnjičenim za ubistvo 800 Bošnjaka u genocidu: Jedan od uhapšenih komandat Trećeg puka u OSBiH

Sreten Milošević, komandant Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske pri Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, jedan je od sedmorice uhapšenih danas u Zvorniku pod sumnjom da su počinili genocid.

Kako saznaje N1, ročište osumnjičenima počinje u 18h, a u javnosti još nisu objavljena sva imena.

Sreten Milošević je u Oružanim snagama BiH bio načelnik štaba 5 pbr. OS BiH, a prošle godine imenovan je za komandanta Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske pri Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Milošević je u ljeto 1995. godine bio pomoćnik komandanta Zvorničke brigade vojske Republike Srpske za logistiku.

On je bio i svjedok odbrane Dragi Nikoliću, bivšem načelniku bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske RS na suđenju u Haagu takozvanoj “Srebreničkoj sedmorki”.

Nikoliću se sudilo za strijeljanja i ubistva muslimana na lokaciji Orahovac, nakon pada Srebrenice, a za šta Tužilaštvo BiH sumnjiči Miloševića i još šestoricu danas uhapšenih.

Drago Nikolić tada je osuđen na 35 godina zatvora koje je dobio kao član udruženog poduhvata ubijanja zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici 1995. Jgodine.

Preminuo je 2015. godine na privremenoj slobodi u Srbiji.

Milošević je tada kao svjedok odbrane Nikoliću naveo da je bio “prevaren” kada mu je naloženo da ode u Orahovac kako bi učestvovao u obezbjeđivanju zarobljenika. Vidio je kako se zarobljenici vezanih očiju i ruku ukrcavaju u vozila i odvode prema šumi i kako se na licu mjesta ubijaju oni koji su pokušali bjekstvo.

Na pitanje tužioca tada šta je preduzeo da pomogne zarobljenim muslimanima za koje je shvatio da će biti pogubljeni Milošević nije imao odgovor.

“Meni je žao što se to dogodilo, ali ja tu nisam ništa mogao da učinim”, rekao je tada.

Podsjetimo, danas je uhapšeno sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo genocid u vezi sa krivičnim djelima „Individualna i komandna odgovornost“ i „Pomaganje“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno za N1, osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS, a koji se dovode u vezu sa strijeljanjem i ubistvima blizu 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Strijeljanje i ubistva su se desila na lokalitetu Orahovac, a nakon pada zaštićene zone Srebrenica.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*