“Boko Haram” od početka prošle godine otela 2.000 žena i djevojčica

Nigerijska teroristička organizacija “Boko Haram” od početka prošle godine otela je najmanje 2.000 žena i djevojčica, saopćemno je iz organizacije za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešenel”.

“Amnesti internešnel” ističe da je dokumentirano 38 slučajeva otmica, koje su izvršili terotisti i da su ti podaci zasnovani na svjedočenjima više desetina očevidaca, te žena i djevojaka koje su uspjele da pobjegnu otmičarima.

“Veoma je teško iznijeti pretpostavku koliko je ljudi otela organizacija “Boko Haram”. Najvjerovatniji broj otetih žena i djevojaka veći je od 2.000″, navodi se u izvještaju “Amnesti internešnela” pod nazivom “Naš posao je da pucamo, masakriramo i ubijamo: Boko Haram, vladavina terora”.

Ekstremisti su 14. aprila 2014. godine oteli 219 djevojčica školskog uzrasta u mjestu Čibok, u državi Čibok na sjeveroistoku Nigerije.

Otete tinejdžerke nisu viđene u javnosti od maja prošle godine kada je “Boko Haram” objavio video snimak stotinjak djevojaka u muslimanskoj odjeći kako čitaju odlomke iz Kurana.

Lider “Boko Harama” Abubakar Šekau rekao je da su sve djevojke prešle na islam i “udate”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*