Stotine stanovnika protestuju zbog dolaska sve većeg broja Rohingya

Više stotina žitelja Sumatre je danas protestovalo protiv velikog priliva izbjeglica Rohingya brodovima na sjever tog indonežanskog ostrva.

Demonstranti su pozvali vlasti i agenciju UN za izbjeglice da uklone sve izbjeglice Rohingya sa ostrva. Oni takođe traže da humanitarne organizacije pomognu izbjeglicama da odu što prije. Od početka novembra više od 1.500 Rohingyi je pristiglo u provinciju Aceh na sjeveru Sumatre bježeći od progona u Mjanmaru.

Oni su se po dolasku suočili sa neprijateljstvom stanovništva u Acehu. Indonezija je prošle sedmice tražila pomoć od međunarodne zajednice.

Indonezija je ranije tolerisala dolazak izbjeglica, dok su ih Tajland i Malezija tjerali, međutim sve veća netrpeljivost nekih stanovnika ostrvske zemlje prema Rohingyama predstavljao je pritisak na administraciju predsjednika Joko Widoda da preduzme neku akciju.

Predsjednik je ranije ovog mjeseca rekao da Vlada sumnja na porast trgovine ljudima zbog povećanog broja dolazaka Rohingyi.

Policija je u provinciji Aceh posljednje dvije sedmice privela barem četvoricu osoba osumnjičenih da su učestvovali u lancu trgovine ljudima. Oko 740.000 Rohingya prebjeglo je u Bangladeš nakon što su istjerani iz svojih domova u Mjanmaru nakon brutalne kampanje protiv pobunjenika koju su 2017. godine sprovele snage bezbjednosti te zemlje.

Optužbe za masovna silovanja, ubistva i paljenje čitavih sela su dobro dokumentovane, a međunarodni sudovi treba da odluče da li su vlasti Mjanmara počinile genocid i druga teška kršenja ljudskih prava protiv manjinskih Rohingyi.

Napori za repatrijaciju Rohingyi su propali zbog osnovane sumnje da se njihova bezbjednost ne može osigurati.

Rohingyama su uglavnom uskraćena prava na državljanstvo u Mjanmaru koji ima većinski budističko stanovništvo i suočavaju se sa široko rasprostranjenom društvenom diskriminacijom.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*