Njemački poljoprivrednici traktorima stigli u centar Berlina, negoduju zbog novih izmjena zakona

Vlada Njemačke planira da smanji poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi, jer pokušava da “zapuši” rupu od 17 milijardi evra u budžetu zemlje, što je natjeralo poljoprivrednike na iskazivanje negodovanja i proteste.

Lideri trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza prošle sedmice složili su se da popune rupu u budžetu sljedeće godine smanjenjem subvencija koje štete klimi i neznatnim smanjenjem nekih ministarstava’ potrošnja, između ostalih mjera.

To je bilo neophodno nakon što je najviši njemački sud poništio raniju odluku o prenamjeni 60 milijardi eura prvobitno namijenjenih ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa za mjere za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena i modernizaciji zemlje. Taj manevar je bio u suprotnosti sa strogim ograničenjima koja je Njemačka sama postavila za povećanje duga.

Kako se pojavilo više detalja o dogovoru, pojavilo se i nezadovoljstvo, posebno zbog plana za smanjenje poreznih olakšica za poljoprivredni dizel i ukidanje izuzeća od poreza na automobile za poljoprivredna vozila.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Čak je i ministar poljoprivrede Cem Özdemir protestirao. On je za ARD televiziju rekao da farmeri “nemaju alternativu” dizelu.

“Ne isključujem se od toga da moramo štedjeti, ali to mora biti urađeno na način da sa sobom povedemo ljude – a poljoprivrednici su ti koji nas snabdijevaju hranom. Ova smanjenja… preopterećuju sektor”, rekao je Özdemir.

Poljoprivrednici u traktorima ušli su u ponedjeljak u glavni grad na protest kod Brandenburške kapije.

Vicekancelar Robert Habeck, član Özdemirove Zelene stranke, upozorio je protiv raskidanja prošlosedmičnog dogovora o budžetu i rekao da svako ko želi da poništi planirane rezove mora pronaći način da to finansira što je prihvatljivo za sve.

“Kao političari, dužni smo da omogućimo sveobuhvatno rješenje. Ono što političari ne mogu učiniti je izbjeći odgovornost i reći samo gdje ne treba uštedjeti”, rekao je Habeck njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Habeckovo ministarstvo ekonomije suočava se s kritikama unutar vladajuće koalicije zbog još jednog aspekta dogovora o budžetu – naglog prekida subvencija za kupovinu novih električnih automobila, koje su prvobitno trebale ostati na snazi ​​do kraja sljedeće godine .

KLIX.BA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*