Izraelski ministar odbrane: Prelazimo na sljedeću fazu rata u Gazi

Izrael će postepeno prelaziti na sljedeću fazu rata u Gazi, rekao je ministar odbrane zemlje u ponedjeljak nakon razgovora s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom o borbama nižeg intenziteta i načinima smanjenja štete po civile.

Ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će se lokalno stanovništvo vjerovatno moći prvo vratiti na sjever Gaze, koji je bio najnaseljenije područje enklave prije invazije Izraela u znak odmazde za napade Hamasa 7. oktobra.

Ni Austin ni Gallant nisu dali vremenski okvir za prelazak na ono što je Austin nazvao “više hirurškim” operacijama.

Većina stanovnika sjeverne Gaze slijedila je uputstva Izraela da se evakuiše na jug, gdje vojska poručuje ljudima da redovno idu dalje usred nemilosrdnih zračnih udara i pucnjava s borcima iz islamističke grupe.

“Uskoro ćemo moći razlikovati različite oblasti u Gazi”, rekao je Gallant na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tel Avivu.

“U svakoj oblasti u kojoj ostvarimo svoju misiju moći ćemo postepeno prijeći u sljedeću fazu i početi raditi na vraćanju lokalnog stanovništva”, rekao je Gallant. “To znači da se to može postići možda prije na sjeveru, a ne na jugu.”

Međunarodni pritisak za prekid vatre povećan je na Izrael zbog više od 19.000 civilnih žrtava koje su rezultat masovne kampanje bombardovanja i kopnenog rata s ciljem uništenja Hamasa, koji upravlja Gazom i bori se u gerilskom stilu iz mreže urbanih tunela.

Dok Sjedinjene Države pružaju Izraelu oružje i diplomatsku podršku i odupiru se pozivima na prekid vatre, nedavno su pooštrile ton prema vladi premijera Benjamina Netanyahua. Prošle sedmice američki predsjednik Joe Biden rekao je da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog, kako je rekao, “neselektivnog” bombardovanja.

Austin je, međutim, u ponedjeljak ponudio uvjeravanja, rekavši: “Američka podrška sigurnosti Izraela je nepokolebljiva. Izrael nije sam.”

Niz američkih zvaničnika pozvalo je Izrael da svoju strategiju usmjeri na napade obavještajnih snaga na vodstvo Hamasa.

“To ne označava kraj operacije. Ponekad znači da ste precizniji, da ste više fokusirani na određeni cilj”, rekao je Austin.

Izrael kaže da su hiljade tona bombi bačenih na Gazu od 7. oktobra bile usmjerene na vojno relevantne ciljeve.

KLIX.BA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*