Demobilizirani borci Muminović i Zahirović otišli kući

Demobilizirani borci Šefik Muminović i Džemil Zahirović oko 13.30 sati uputili su se u Živinice i Kladanj odakle su jučer pješke krenuli u Sarajevo da bi se spalili u znak protesta zbog nebrige države prema borcima.

U nakani da to urade pred samim ulaskom u Sarajevo policija im je silom, kazali su novinarima, oduzela sredstva za samospaljivanje, ali oni su najavili da će počiniti samoubistvo na drugačiji način.

Nakon što su stigli u Sarajevo obratio im se direktor preduzeća Šipad Esad Ćesko koji im je ponudio da potpišu ugovore s ovom firmom na osnovu kojih će godinu dana primati plaću od 400 KM i doprinose, ali demobilizirani borci nisu dužni dolaziti na posao. Njih dvojica potpisali su te ugovore.

Ćesko je pozvao privredne subjekte u BiH da iznađu rješenje i pronađu način za zaposlenje jednog člana iz porodice Muminović i Zahirović.

U zgradi Vlade Federacije BiH primili su ih predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, ali su njih dvojica sa sastanka izašli nezadovoljni tvrdeći da su na sastanku dobili samo puka obećanja da će njihova djeca dobiti zaposlenje.

Zbog takvog ishoda sastanka uputili su se ka zgradi Predsjedništva BiH, ali tamo ih niko nije primio, iako su imali namjeru tražiti od člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pismenu potvrdu da će njihovi sinovi biti zaposleni.

Muminović i Zahirović su dozivali nekoga da im se obrati, ali to nisu dočekali te su novinarima potvrdili da nemaju novaca za povratak kući. Okupljeni građani, novinari, snimatelji i fotoreporteri skupili su novac za njihove autobuske karte nakon čega su se borci zaputili prema Autobuskoj stanici.

U razgovoru s novinarima su ponavljali da su njihove porodice gladne, da niko u porodici ne radi, da su na rubu egzistencije ponavljajući da jedino što traže od države je radni odnos za njihovu djecu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*