Vlada TK: Pripremiti odgovarajuće programe pomoći za „TTU“ i „Konjuh“

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas zaključak kojim je zadužila Ministarstvo energetike i rudarstva, te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da u što kraćem mogućem roku u suradnji sa privrednim društvima “Tvornica transportnih uređaja” d.d. Tuzla i “Konjuh” d.d. Živinice pripreme odgovarajuće programe finansijske pomoći, koje će u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći upututi nadležnoj državnoj instituciji na ocjenu.

Dobijanjam saglasnosti na ove programe stvorile bi se zakonske pretpostavke i stekli uslovi da Vlada TK navedenim privrednim društvima odobri neophodnu finansijsku pomoć.

Vlada TK će nastojati da resorna ministarstva što prije urade Program za pomoć TTU, te da se ovaj Program uputi državnoj komisiji, a prema Zakonu o državnoj pomoći iznos sredstava koji se može dodijeliti jednom privrednom društvu ograničen je na 400.000 u tri godine.

Od 2003. godine do danas Vlada TK je TTU-u za ekonomsku samo održivost I penzionisanje radnika ukupno dala 3.503.252.10 KM, od čega je 680.000 KM dato u protekle dvije godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*