Delić: Pripremljen tekst novog zakona o organizaciji PIO

Početkom jula ove godine federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da će Ministarstvo rada i socijalne politike krenuti u neophodnu reformu Zavoda za penzijsko iinvalidsko osiguranje (PIO/MIO) Federacije BiH, te da će se u narednih pet godina raditi na implementaciji te reforme.

S tim u vezi, dogovoren je i nastavak saradnje sa Svjetskom bankom (SB) koja će pružati podršku u izradi Zakona, što je ključni faktor u ovoj reformi, te raditi i na dijagnostici stanja u Zavodu, kao i pripremi funkcionalne analize koja će pokazati sve slabosti i preporuke za njihovo otklanjanje i usklađivanje rada Zavoda sa standardima digitalnog stoljeća.

– Strategijom reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, u čijoj su izradi, između ostalih, učestvovali i predstavnici sindikata, poslodavaca i penzionera, a koja je razmatrana i usvojena u Parlamentu Federacije BiH, utvrđeni su osnovni reformski pravci, te propisana izrada seta novih zakona iz ove oblasti, uključujući Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja. Prvi dio reforme penzijskog sistema u FBiH okončan je stupanjem na snagu novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2018. godine, drugi dio reforme penzijskog sistema u FBiH podrazumijeva donošenje novog zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja, što je aktivnost koju smo polovinom ove godine pokrenuli u saradnji sa Svjetskom bankom – podsjetio je ministar Delić.

Dodao je da je pripremljen tekst novog zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja u čijoj su izradi učestvovali predstavnici resornog ministarstva, nosioca osiguranja, udruženja penzionera, udruženja poslodavaca, samostalnih sindikata, predstavnici akademske zajednice, te Svjetske banke.

Zakon je u proceduri prikupljanja mišljenja nakon čega slijedi utvrđivanje na sjednici Vlade FBiH i daljnja procedura u domovima Parlamenta FBiH, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Novi zakon o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja, kako navodi ministar Delić, podrazumijeva novi način upravljanja nosiocem osiguranja, donošenja odluka u organu upravljanja, te generalno mnogo efikasniju organizaciju nosioca osiguranja, koja će rezultirati i uštedama u budžetu Federacije BiH.

– Poseban benefit nakod donošenja i provedbe ovog zakona trebali bi osjetiti penzioneri kroz redovno i ažurno ostvarivanje svojih prava, a posebno osiguranici koji su u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Naime, nova organizacija nosioca osiguranja uređena novim zakonom zasnovana je na principima efikasnosti i transparentnosti, što će u konačnici dovesti do skraćivanja rokova za ostvarivanje prava na penziju, te suštinskoj promjeni odnosa između nosioca osiguranja i stranaka – pojašnjava Delić.

Reforma organizacije Zavoda, projekat je koji bi trebao biti završen u narednih pet godina, ukoliko se pokaže da FBiH može pratiti regionalne trendove, odnosno prakse zemalja koje su sa Svjetskom bankom već prošle ovu reformu.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*