Ukrajina prvi put Božić proslavila 25. decembra, u ruskim napadima ubijeno pet osoba

Rusko granatiranje u regiji Herson na jugu Ukrajine ubilo je pet osoba, uključujući 87-godišnjeg muškarca i njegovu 81-godišnju suprugu koji su umrli nakon napada na njihovu stambenu zgradu.

Baražna vatra u nedjelju ranila je još devet osoba, uključujući 15-godišnjaka, izazvala je požare u kućama i privatnoj medicinskoj ustanovi i zapalila lokalni plinovod, rekao je čelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Prokudin.

“Nema praznika za neprijatelja. Oni za nas ne postoje sve dok neprijatelj ubija naše ljude i ostaje na našoj zemlji”, napisao je na društvenim mrežama Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, komentirajući napad u Hersonu.

Ruske snage napustile su grad na rijeci Dnjepar u južnoj Ukrajini i zapadnu obalu rijeke prije više od godinu dana, ali su od tada izložile mnoga područja stalnom granatiranju sa svojih položaja na istočnoj obali.

Regionalna policija saopćila je da su tri osobe, uključujući stariji par, poginule u granatiranju stambene zgrade i privatne kuće u gradu Khersonu. Žena je poginula u napadu dronom u malom gradu južno od Khersona, a druga žena je ubijena kada se grad sjevernije našao pod teškom vatrom.

Blizu 600 kilometara sjeveroistočno od Hersona u gradu Horlivka, području ukrajinske regije Donjeck pod kontrolom Rusije, ukrajinsko granatiranje uništilo je trgovački centar i nekoliko drugih zgrada, rekao je dužnosnik postavljen u Rusiji.

U napadima je ubijena jedna žena i ranjeno šest civila, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram gradonačelnik Horlivke Ivan Prikhodko, koji je postavljen od strane Rusije.

Napad se dogodio dok se Ukrajina spremala prvi put službeno proslaviti Božić 25. decembra, u simboličnom odmaku od Ruske pravoslavne crkve, koja slavi Kristovo rođenje 7. januara.

Neki pravoslavni Ukrajinci slavili su Božić 25. decembra prošle godine kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine u februara 2022.

Katedrala u samostanu Pećina, mjestu svjetske baštine UNESCO-a u Kijevu, održala je svoju božićnu proslavu 7. januara ove godine, ali je bogoslužje održano na ukrajinskom jeziku prvi put u 31 godinu nezavisnosti Ukrajine od Sovjetski Savez.

Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon u julu kojim se javni blagdan Božića pomiče na 25. decembra, iako se jedna od dvije ukrajinske pravoslavne crkvene organizacije koje se natječu drži januarskog datuma koji diktira Julijanski kalendar. Kako bi obilježio Badnjak 24. decembra, Zelenski se obratio naciji u videu snimljenom ispred reflektorima osvijetljene katedrale Svete Sofije u centru Kijeva.

Uvjeravao je Ukrajince koji se bore protiv ruske invazije na zemlju da “korak po korak, dan za danom, tama nestaje”.

“Danas je to naš zajednički cilj, naš zajednički san. I upravo je za to naša zajednička molitva danas. Za našu slobodu. Za našu pobjedu. Za našu Ukrajinu”, rekao je Zelenski.

Herson nije bila jedina regija u Ukrajini koja je bila napadnuta u nedjelju. Ruske snage izvele su 15 napada bespilotnim letjelicama tokom noći, a 14 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed uništeno je iznad regija Mikolaiv, Kirovohrad, Zaporožzija, Dnjepropetrovsk i Hmjelnicki, izvijestile su ukrajinske zračne snage.

U međuvremenu, dvije osobe su ranjene tokom ruskog granatiranja 20 gradova i sela u sjevernoj ukrajinskoj regiji Harkov, rekao je njezin guverner Oleh Syniehubov.

U Rusiji je jedan muškarac ozlijeđen u regiji Bryansk nakon što je na selo u blizini ukrajinske granice otvorena vatra, rekao je guverner regije Alexander Bogomaz.

klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*