Najmanje 70 osoba ubijeno u izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Pojasu Gaze

U izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp u centralnoj Gazi poginulo je najmanje 70 ljudi, rekli su palestinski zdravstveni dužnosnici, upozoravajući da će broj vjerovatno rasti, a napadi koji su započeli nekoliko sati prije ponoći nastavili su se do Božića.

Žrtve u kampu Maghazi, istočno od Deir al-Balaha, uključivale su najmanje 12 žena i sedmero djece, prema prvim bolničkim brojkama objavljenim u nedjelju kasno navečer.

“Svi smo bili meta”, rekao je Ahmad Turokmani, koji je izgubio nekoliko članova porodice uključujući kćer i unuka. “U Gazi ionako nema sigurnog mjesta”, rekao je za Associated Press.

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva Ashraf al-Qidra rekao je da će se broj smrtnih slučajeva vjerovatno povećati.

“Ono što se desilo u kampu Maghazi je masakr koji se dogodio na prepunom rezidencijalnom trgu”, rekao je za Reuters.

Izraelska vojska rekla je da razmatra incident. Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga rekao je: “Unatoč izazovima koje predstavljaju Hamasovi teroristi koji djeluju unutar civilnih područja u Gazi, IDF je predan međunarodnom pravu, uključujući poduzimanje izvedivih koraka za smanjenje štete civilima.”

Hamas je objavio saopćenje nazivajući zračni napad “užasnim masakrom” i rekao da je to “novi ratni zločin”.

Kamp je već pretrpio napade, uključujući onaj u novembru kada je ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo da je više od 30 ljudi ubijeno.

Palestinski Crveni polumjesec objavio je snimke transporta ranjenih iz posljednjeg udara u bolnice. Rečeno je da su izraelski ratni avioni bombardirali glavne ceste u centralnoj Gazi, ometajući prolaz vozilima hitne pomoći i hitne pomoći.

Liječnici su rekli da je u odvojenom izraelskom zračnom napadu na Khan Younis u južnoj Gazi ubijeno osam Palestinaca.

Svećenstvo je otkazalo proslave u Betlehemu, palestinskom gradu na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, gdje je prema predaji Isus rođen u štalici prije 2000 godina.

“Večeras su naša srca u Betlehemu, gdje je Knez mira još jednom odbačen uzaludnom logikom rata, sukobom oružja koji mu i danas onemogućuje da nađe mjesta u svijetu”, rekao je papa Franjo, predsjedavajući na Božić Večernja misa u bazilici Svetog Petra u Rimu.

Palestinski kršćani ranije su održali božićno bdijenje u Betlehemu uz pjesme uz svijeće i molitve za mir u Gazi umjesto uobičajenih slavlja.​

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*