Oko 4.700 doktora u FBiH najavljuje generalni štrajk

U Federaciji BiH doktori medicine i stomatologije, njih oko 4.700, stupiće u generalni štrajk ukoliko do kraja godine federalna Vlada i Ministarstvo zdravstva ne naprave konkretne korake u rješavanju problema u ovoj oblasti.

Predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Marina Berberović rekla je da će, ukoliko do 31. decembra ne bude odgovora, podići tužbu za diskriminaciju protiv federalne Vlade i resornog ministarstva, što će biti prvi put da sindikat tuži Vladu.

Ona je naglsila da u FBiH, u svih 10 kantona, postoje različiti kolektivni ugovori, što je dovelo do toga da se plate i ostala prava ljekara razlikuju i do čak 50 odsto, javljaju mediji.

Prema njenim riječima, upravo to je razlog što doktori napuštaju male sredine.

Ona je napomenula da generalni štrajk zahtijeva proceduru koja traje oko 15 dana, a tužba za diskriminaciju ne zahtijeva ništa, pa će je odmah pokrenuti.

Ako Vlada ne riješi problem, iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, sjednicu Upravnog odbora najavljuju odmah početkom januara iduće godine na kojoj će odlučiti da li će se ići sa još jednim štrajkom upozorenja ili će odmah biti zakazan generalni štrajk.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*