Drugi poraz crveno-crnih na domaćem parketu, Široki savladao Slobodu u Mejdanu

Košarkaši Slobode i Širokog spustili su zavjesu na 12. kolo Prvenstva Bosne i Hercegovine kojim je ujedno otpočeo i drugi dio ligaške sezone. Izuzetno zanimljivo prvo poluvrijeme dalo je naslutiti borbu do samog kraja uz napetu završnicu, ali je u nastavku ekipa Širokog preuzela konce igre, te u, prilično monotonih posljednjih 10 minuta, potpuno prelomila meč. Gosti su se ubjedljivom pobjedom u Mejdanu revanširali za poraz na Pecari sa otvaranja sezone, a ujedno su uspjeli međusobni omjer dva rivala okrenuti u svoju korist sa pobjedom od +15.

Domaći košarkaši fantastično su otvorili derbi utakmicu u Tuzli gdje su na samom startu imali seriju od 11-1 za koju je najzaslužniji bio Jasmin Jakupović sa tri vezane trojke odmah na početku meča. Gosti su uspjeli zaustaviti trku domaćih i spriječiti brzu realizaciju čime su nadoknadili zaostatak od sedam poena iz prve dionice igre, te su zahvaljujući slabijoj napadačkoj igri crveno-crnih u prvih pet minuta druge četvrtine uspjeli preokrenuti rezultati. Široki je na poluvrijeme otišao sa prednošću od dva poena razlike i rezultatom 38:40.

Treći period igre prikazao je nešto čvršću igru u odbrani na obje strane gdje su se bolje snašli gostujući igrači koji su iskoristili pad u igri domaćih, te su uoči posljednjih 10 minuta igre povećali svoju prednost na sedam poena. Košarka u Mejdanu kao da je stala u posljednjoj dionici utakmice budući da su obje ekipe u četvrtoj četvrtini postigle svega 20 poena. Neefikasnu napadačku igru Slobode u četvrtom periodu susreta itekako su znali kazniti igrači Širokog koji su udvostručili prednost i na kraju slavili gostujuću pobjedu rezultatom 58:73 (25:18; 13:22; 14:19; 6:14).

Najraspoloženiji u ekipi Slobode večeras su bili Devine Eke koji je postigao 21 i uhvatio 10 skokova čime je ostvario double-double učinak i Jasmin Jakupović sa ubačenih 16 poena u porazu svoje ekipe. Eke i Jakupović ujedno su bili i jedini dvocifreni igrači crveno-crnih u večerašnjem derbiju. Kada je riječ o gostujućem timu, apsolutno prvo ime susreta bio je Zachary Nutall koji je sa 25 postignutih poena vodio plavo-bijele do izuzetno važne pobjede u Mejdanu.

Sloboda svojim drugim domaćim, a ukupno petim ovosezonskim porazom, započela drugi dio sezone i sada su na omjeru od sedam pobjeda i pet poraza. Široki je upisao svoju 10 pobjedu trijumfom u Tuzli, te su nakon 12. odigranih kola i dalje na svega dva poraza čime uvjerljivo drže prvo mjesto tabele. Crveno-crni nemaju vremena za odmor jer već u subotu igraju susret 13. kola kada će ih u Istočnom Sarajevu dočekati ekipa Slavije, što će ujedno biti i posljednji meč Slobode u ovoj kalendarskoj godini.

(OKK Sloboda/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*