Neredi i u Nizozemskoj: Uhapšeno 200 ljudi, povrijeđeno na desetine policajaca

Nizozemska policija danas je saopćila da je više od 200 ljudi uhapšeno u novogodišnjoj noći tokom nereda širom zemlje, u kojima je povrijeđeno desetine policajaca.

Policija je u nekoliko gradova napadnuta vatrometom i kamenjem, u noći, za koju je policijski glasnogovornik rekao da je bila noć ozbiljnih incidenata i “neprihvatljivog” nasilja, piše Reuters.

Policija u Rotterdamu rekla je da je tu zapaljeno više od 100 automobila i drugih vozila, dok su u Amsterdamu, Haagu i drugim gradovima intervenisale jedinice za razbijanje nereda kako bi rastjerale nasilne mase. Vatrogasci širom Nizozemske reagovali su na 3680 odvojenih incidenata tokom 36-satnog novogodišnjeg razdoblja, saopćila je Nacionalna vatrogasna služba.

To je oko 11,5 posto manje intervencija nego godinu dana ranije, kada je prijavljeno 4155 incidenata. prema privremenim podacima 25 regionalnih hitnih službi u zemlji. Novogodišnje razdoblje službeno počinje nešto iza ponoći 31. decembra, a završava u 8 sati na sam dan Nove godine, navodi NL Times.

To također uključuje godišnji osmosatni vremenski okvir u kojem se smije aktivirati vatromet, a koji završava u 2 sata ujutro 1. januara.

“Tokom novogodišnje noći ove godine ponovno su bili potrebni značajni napori vatrogasne jedinice, ponekad u teškim okolnostima”, poručio je Tijs van Lieshout, šef nacionalne vatrogasne brigade.

Također se požalio na ponovljene slučajeve nasilja usmjerene na hitne službe tokom Nove godine.

“Naše kolege raspoređene su kako bi garantovale sigurnost koliko god je to moguće. Ne možete zamisliti da morate obavljati ovaj posao dok na vas bacaju vatromet. Smatram da je to neshvatljivo”, dodao je Van Lieshout.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*