BHRT definitivno ostao bez finansiranja

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je definitivno ostala bez finansiranja.

Kao što je najavljeno iz Elektoprivrde BiH na dostavljenim računima za struju nema stavke za RTV taksu iako se obračunski period odnosi na period od 6. decembra.

Na upite BHRT-a o ovome u Elektroprivredi nisu odgovarali. RTRS novac od prikupljenje takse ne uplaćuje od 2017. a sada je Javni Radio-televizijski servis ostao uskraćen i za sredstva iz Federacije BiH.

Deveti je dan, u novoj kalendarskoj godini, a da ugovor o naplati RTV takse s Elektroprivredom BiH još nije potpisan.

NERMIN NIKŠIĆ, premijer Federacije BiH

“Mi to želimo da vratimo u zakonske okvire, smatramo da treba da svi funkcionišu u skladu sa zakonom i da imamo rukovodstva kuća koja će bitio izabrana na zakonskoj osnovi.”

Iz Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH spremni su razmatrati ovo pitanje i u sklopu nadležnosti Komisije djelovati.

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ, Povjerenstvo za promet i veze ZD PSBiH (Klub zastupnika SDA)

“Nadam se da će uskoro zakazati sjednicu povjerenstva na kojoj bi razmatrali novonastalu situaciju i usvojili potrebne zaključke.”

NIHAD OMEROVIĆ, Povjerenstvo za promet i veze ZD PSBiH (Klub zastupnika Naroda i pravda) grafika

“U svojstvu zastupnika beskompromisno ću djelovati u legitimnoj borbi za opstanak i razvoj BHRT-a obzirom da je u najtežim trenucima savremene historije BiH, jedini pružao medijsku podršku građanima naše domovine.”

Govoriti o mogućnosti gašenja javnog RTV servisa politički je skandalozno i neodgovorno, smatra profesor Šaćir Filandra.

ŠAĆIR FILANDRA, Fakultet političkih nauka UNSA-e

“On boluje od slabosti od kojih boluje cijeli ustavnopravni ustroj države. Nadati se da će odgovorni politički faktori kojima je to posao i koji su za to i birani na određene državne pozicije u narednom periodu učiniti sve da se to pitanje što je moguće prije riješi.”

Javni RTV sistem je osnov svakog društva, ističe historičar Dragan Markovina.

DRAGAN MARKOVINA, povjesničar

“Igraju bitnu ulogu u obrazovnom programu, u kulturi, u nečemu što komercijalne televizije niti mogu, niti žele, niti im se isplati ikada ulagati.”

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u prethodno je najavio pokretanje procedure za ulazak u generalni štrajk. Uz egzistenciju radnika, gašenje BHRT-a ugrozilo bi i perspektivu članstva u Evropskoj uniji. Neovisan i stabilan Javni servis Bosne i Hercegovine jedan je od 14 uslova za članstvo.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*