Macron i Attal rade na formiranju nove francuske vlade

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov novi premijer Gabriel Attal rade na formiranju vlade, dan nakon što je Macron imenovao ovog 34-godišnjeg bivšeg glasnogovornika vlade i ministra obrazovanja na tu funkciju kako bi osvježio svoj drugi mandat.

Attal je obećao da će biti hrabar i brz u pomaganju srednjoj klasi da prebrodi rastuće troškove života, signalizirajući Macronovu želju da odmakne dalje od reformi koje izazivaju podijele i poboljša šanse svoje centrističke stranke na izborima za Evropski parlament u junu.

Malo je informacija procurilo o formiranju nove vlade, iako je Gerald Darmanin izjavio francuskim medijima kako je uvjeren da će ostati na mjestu ministra unutrašnjih poslova. On je, između ostalog, zadužen za sigurnost ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu.

Ministar finansija Bruno Le Maire, koji je na toj poziciji već sedam godina, rijetka stabilnost u toj ulozi po francuskim standardima, također želi da ostane i otkrio je svoje planove u ministarstvu za kompletnu godinu, u govoru u ponedjeljak.

Rekonstrukcija će vjerovatno intenzivirati utrku u Macronovom taboru za njegovo nasljedstvo na narednim predsjedničkim izborima 2027. godine, a bivši premijer Edouard Philippe, Darmanin i Le Maire, svi će se smatrati potencijalnim kandidatima, uz Attala.

Još je nejasno kada će novi vladin tim biti imenovan, a predsjednik Senata Gerard Larcher je za televizijsku mrežu  TF1 kazao da mu je Attal rekao da bi to moglo biti učinjeno krajem sedmice.

Široko rasprostranjeno nezadovoljstvo javnosti zbog porasta troškova života i prošlogodišnje sporne penzione reforme ozbiljno su uzdrmali Macronovu poziciju i njegove šanse na evropskim izborima, gdje njegova stranka zaostaje za strankom čelnice krajnje desnice Marine Le Pen.

Attal je bio jedan od najpopularnijih francuskih političara posljednjih mjeseci. Odan Macronu, postao je poznat kao portparol vlade tokom pandemije Covida i stekao je reputaciju vještog komunikatora, prenosi Reuters.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*