Putovanje plavog kita – najduža migracija na svijetu

Putovanje plavih kitova preko Tihog okeana je najdulja zabilježena migracija među sisavcima, a to dugo putovanje oduvijek je intrigiralo znanstvenike, javlja BBC pozivajući se na studiju objavljenu u stručnom časopisu Biology Letters.

Plavi kitovi žive u Sjevernom ledenom moru, posebno u Beringovom i Čukotskom moru (između Ruske federacije i Aljaske u Americi), a u jesen se sele do obala Meksika i Kalifornije.

Tokom migracije, ističu znanstvenici, ženka plavog kita je na povratnom putovanju od istočne obale Rusije do Meksika, gdje se kitovi pare, prešla 22.500 kilometara.

Američki i ruski znanstvenici koji su sudjelovali u praćenju kitova zabrinuti su za održivost vrste, a pribojavaju se da je populacija zapadnog plavog kita kritično ugrožena i na rubu izumiranja.

Plave kitove se najčešće može naći u plitkim vodama sjevernog Tihog okeana, a u prošlom je stoljeću ta vrsta zbog kitolova skoro potpuno iščezla.

Prema podacima Međunarodnog povjerenstva za kitolov (IWC), broj zapadnih plavih kitova je vrlo mali, oko 180 jedinki, dok istočna populacija broji oko 20.000 jedinki, prenosi portal croenergo.eu.

IWC izražava bojazan da bi istraživanje nafte u istočnoj Rusiji moglo dodatno ugroziti opstanak kitova.

Plavi kit, iz podreda kitova usana, nije najveća životinja na svijetu, ali spada u red najvećih. Dužina sivog kita se kreće od 13 do 14,5 metara, a ženke su duže i krupnije od mužjaka. Težina tih životinja je od 30 do 35 tona. Ženke donose po jednog mladunca svakih nekoliko godina, a na rođenju su dugi oko 5 metara.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*