Dom zdravlja Tuzla podržava usvojenu inicijativu da GPS narukvice budu uvrštene na listu besplatnih ortopedskih pomagala

Povod ovog sastanka, bila je nedavno usvojena inicijativa poslanica Skupštine Tuzlanskog kantona, Silve Banović, Lejle Čebić Đerzić, Amile Hodžić, Mirele Memić, Amre Nadarević Vodenčarević i Vedrane Petrović. Radi se o prihvaćanju inicijative a kroz to da nadležne institucije rade na uvrštavanju GPS narukvice na listu besplatnih ortopedskih pomagala za osobe sa Alzeheimerovom bolešću, osobama sa demencijom i djeci sa poteškoćama u razvoju s naglaskom na dijagnoze iz spektra autizma.Kako  je istakla Silva Banović do 2040-te godine, očekivati je da preko 60% stanovništva bude treće životne dobi a s obzirom na način života uvjetovan od različitih faktora realno je očekivati i više ovakvih potreba.Veliki broj narukvica, različitih proizvođača ima mogućnost pokazivanja i krvnog pristiska i otkucaja srca, što je nemjerljiv značaj,a da ne ističemo momentalan doprinos lociranja ovih osoba koje se lako izgube.Praktično osobama koje se brinu za ove kategorije a sve mogu vidjeti putem aplikacije, ovo je više nego spas, kazala je Silva Banović, poslanica u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Direktor Doma zdravlja prof. dr. Samir Mačković, istakao je kako je ustanova spremna na svaku saradnju a posebno na konkretnim aktivnostima kao što je ova i da će Dom zdravlja uvijek biti potpora , zahvalivši se ujedno na obostranoj inicijativi za ovakve susrete.Istaknuto je i da će sve to pratiti Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla sa svojim timovima, praktična realizacija od strane nadležnih institucija pa preko zdravstvenih, izuzetno bi pomogla svima onima koji u porodicama imaju ovakve kategorije.Govorilo se i o drugim temama, centrima za djecu sa posebnim potrebama, za osobe sa demencijom ali o problemima ruralnih područja gdje je dolazak pacijenata u zdravstvene ustanove uveliko uslovljen socijalno-ekonomskim faktorima ali ujedno i stigmatizacijom prema određenim dijagnozama bolesti.Sve to zajedno su problemi cijeline koji će se kroz neke druge inicijative u budućnosti pokušati staviti u fokus na višim nivoima odakle bi u skladu sa mogućnostima moglo doći do željenih pozitivnih rezultata.

Sastanku su prisustvovali: prim. dr. Zlatko Kalabić, pomoćnik direktora za medicinske poslove, dr.Edina Teskeredžić, Šef Centra za mentalno zdravlje i magistar socijalnog rada Nedim Osmanović.

(Ured za odnose s javnošću Doma zdravlja Tuzla)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*