Vijeće ministara BiH usvojilo plan mjera za ublažavanje migrantske krize

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, usvojilo je i dostavit će Predsjedništvu BiH Informaciju o planu konkretnih mjera za ublažavanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

U Informaciji se navodi kako Ministarstvo sigurnosti kontinuirano prati i analizira situaciju pojačanog migracijskog pritiska i poduzima pripremne aktivnosti s ciljem izrade novog plana prioritetnog djelovanja, kako bi u suradnji s institucijama i agencijama nadležnim za različite aspekte migracija revidiralo postojeće ciljeve, mjere i aktivnosti.

S tim u vezi bit ćе potrebno i dalje raditi na učinkovitijem upravljanju migracijama, tranziciji u upravljanju privremenim prihvatnim centrima s međunarodnih organizacija na institucije Bosne i Hercegovine, suradnji s Frontexom te jačanju koordinacije i suradnje kako unutar Bosne i Hercegovine tako i na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Bosna i Hercegovina se od kraja 2017. godine suočava s višestruko povećanim nezakonitim ulascima migranata na svoj teritorij iz pravca Srbije i Crne Gore. Službi za poslove sa strancima prijavljeno je ukupno 142.455 nezakonitih migranata u razdoblju od 2018. do 20. studenog 2023. godine.

Aktualni Plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 24 mjere i 127 aktivnosti. Od ukupno 127 planiranih aktivnosti provodi se 96, među kojima su 63 aktivnosti provedene ili se u kontinuitetu provode kako je i planirano, 33 aktivnosti su djelomično provedene, dok 31 aktivnost nije provedena, saopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*